GENPA, BAYİLERİYLE MEDENİYETLER KENTİ MARDİN’DEYDİ 29.06.2012
Genpa, iş ortaklarına 3 gün süren muhteşem bir Mardin gezisi düzenledi. Kültür ve tarih kokan, medeniyetlere ve dinlere ev sahipliği yapan Mardin gezisi unutulmayacak hatıralarla tamamlandı.
Genpa, medeniyetlerin, dinlerin ve kültürlerin kardeşliğinin yaşandığı Mardin’e 1-3 Haziran 2012 tarihleri arasında bir gezi düzenledi. Genpa Turkcell Dağıtım Merkezi ( TDM ) gezisi, Mardin ‘in eşsiz mimarisi, tarihi, doğal güzellikleriyle görsel bir şölen gibi geçti.
Genpa Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem’in de bizzat eşlik ettiği geziye Genpa Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Rıza Erdem, Genel Müdür Fahri Tugay, İcra Kurulu Üyesi Orhan Seyfi Aras, Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Güngör, Turkcell Dağıtım Merkezleri Müdürü ( TDM ) Mete Yücel, TDM Satış Yöneticisi Gökhan Şengelir, Turkcell Satış Destek Müdürü Sencar Özkan, Bölge Müdürü Erdinç Ataş katıldı.
Geziye Turkcell’den Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı Hulusi Acar, Toptan Yönetimi Bölüm Başkanı Suat Topçu, Distribütör ve Kanal Operasyonları Birim Yöneticisi Murat Ertin, TDM Doğu Türkiye Müdürü Refik Baharlı, Ticari Pazarlama Kanal Geliştirme ve İletişim Müdürü Evren Dündar, TDM Orta Anadolu Bölge Müdürü Atilla Şahin, TDM Güney Doğu Anadolu Bölge Müdürü Sırrı Süleyman Özü, TDM Batı Marmara Bölge Müdürü Ümit Ünal ve Distribütör Yönetimi Sacit Özgür Uygun katıldı.
Geziye katılan Genpa TDM iş ortakları; Cincin Elektronik Ahmet Salik Büyükdere, Merkezim Elektronik Serdar Erölmez, Sim-Te Bilişim Hasan Oktaç, Ada Sakarya Teknoloji İbrahim Arabul, Argold Telekomünikasyon Kemal Ali ve Serdar Acar, Avas Bilişim Hasan Avşaroğlu, Bayraktarlar TDM Rıdvan Bayraktar, Deha Teknoloji Ersen Kızılkaya, Doruk İletişim Tolga Uçar, Erbe Teknoloji Emin Ertuğrul, Erpa GSM Ayla Abay, K.D.M. Teknoloji Yusuf Gedik, KTS İletişim Halim Solak, Mersin A.V.M. Ayşe Yıldız, Öztürk Ticaret Haşim Öztürk, Şayir GSM Ali Şayir, TDM Teknoloji Arslan Deveboynu, Torpa Telekomünikasyon Ahmet Hamdi Gizer, Tuluklar İletişim Tahir Tuluk, Yuvam Telekom İbrahim Ethem Çulfa…
Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un da Genpa’nın misafiri olarak katıldığı geziye tüm katılımcılar eşleri ve çocuklarıyla eşlik etti.
Kasımiye Medresesi’nde film gösterisi
Gezinin ilk günü panoramik Mardin şehir turu yapan ekip, eski Mardin’i bir tepeden izleyip bol bol fotoğraf çekti. Mardin Halı Atölyesi ziyaretinde ekibe, halı dokuma tezgâhında genç bir Mardinli kız, halı dokumanın inceliklerini gösterdi. Akşam yemeği sonrasında Mardin’in ışıl ışıl gerdanlığı andıran görüntüsü eşliğinde Kasımiye Medresesi gezildi.
Akkoyunlu Hükümdarı Cihangir oğlu Kasım Padişah Mardin’e atandığında yaptırdığı Kasımiye Medresesi’nin (1469) avlusunda Mardin Sinema Derneği tarafından Genpa bayileri için hazırlanan Mardin’in sıcak yaz gecelerinin vazgeçilmezi olan yazlık sinemada kısa film gösterisi yapıldı.
1 Haziran günü Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem beyin hoş geldin konuşması ile başlayan günün ardından hep birlikte Deyrulzafaran Manastırı’na hareket eden ekip, İsa’dan sonra 5. yüzyılda inşa edilen manastırın muhteşem mimarisi eşliğinde tarihin derinliklerine yolculuk yaptı. Süryani Kilisesi’nin önemli merkezlerinden biri olan manastır, 1932’ye kadar 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin de ikametgâh yeri olarak biliniyor.
Mardin’in 4 kilometre doğusunda, şirin bir dağ yamacın da, Mardin Ovası’na hâkim bir noktada yer alan manastırın muhteşem atmosferinden ayrılmakta zorlanan ekip, Mardin şehir merkezinden başladıkları gezilerinde birçok tarihi ve kültürel mekânı ziyaret etti.
Süryanilerin bir başka önemli mabetlerinden Kırklar Kilisesi, Cumhuriyet Meydanı, Mardin Müzesi, Latifiye Cami, Güneydoğu’nun en güzel ve otantik çarşılarından Mardin Çarşısı, Süryani taş ustalarının elinden çıkmış dünyaca ünlü Mardin evleri, Ulu Cami, kapısı bir sanat şaheseri sayılan Kız Meslek Lisesi, Zinciriye Medresesi, Ermeni mimar Lole'nin eseri Eski Postane Binası, Şehidiye Cami ve Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ziyaret edilen duraklar arasındaydı.
Kralların payitahtı Dara…
2 Haziran Cumartesi günü ise gezinin rotası Kralların payitahtı sayılan Dara’ydı. Eski çağlarda Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Dara (Anastasiopolis) antik kenti aynı zamanda Roma Dönemi'nde bir garnizon şehri olarak da biliniyor. Dara harabeleri, kaya mezarları, sarnıçlar, zindan ve köy ziyaretlerinin ardından öğle yemeği için Mardin-Midyat-Nusaybin arasında bulunan Beyaz Su’ya hareket edildi. Yöresel yemekler, Beyaz Su’yun serinliği eşliğinde yendi, hatıra fotoğrafları çekildi. Anadolu’da artık kaybolmaya yüz tutan telkâri sanatının inceliklerini yerinde görmek için Midyat’a gitmek gerekiyordu. Öyle de yapıldı.
Süryani taş ustalarının el emeği göz nuru Midyat Evleri, Mor Barsavmo Kilisesi, birçok diziye ev sahipliği yapan, aynı zamanda film platosu olarak da kullanılan Midyat'ın en güzel binalarından Devlet Konukevi ve Midyat Çarşısı da gezinin önemli mekanları arasındaydı.
Akşam yemeği Türkiye’nin en iyi 10 restoranı arasında yer alan ve Mimar Lole'nin eserlerinden biri olan Cerçiş Murat Konağı’nda yendi. Yörenin canlı müzikleri eşliğinde, yine yöreye has bir kına gecesi eğlence ziyafeti yaşayan Genpa bayileri ve dostlarına o gece sürpriz bir kına gecesi de düzenlendi. Konuklar arasından seçilen gelin ve damat ile geleneksel şartlara uygun yapılan kına gecesi herkesi şaşırttı ve keyiflendirdi.
Son durak Hasankeyf
3 Haziran Pazar günü Genpa’nın Mardin gezisine katılan misafirlerinden Prof. Dr. Şükrü Kızılot, vergi, Türk Ticaret Kanunu ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası halk arasında “Küçük Mardin” olarak da bilinen Mardin’in en şirin ilçesi Savur’a hareket edildi. Savur sokakları ve binaları gezilirken, Mardin ve ilçelerinin tarihi ve mimari kültürüne hayran olmamak elde değildi. Yörenin en eski ve güzel mimari yapılarından, dört kuşaktır aynı ailenin yaşadığı Hacı Abdullah Bey Konağı ve Mehmet Sait Erdem Evi’nde içilen kahveler sonrası, gezinin son durağı Hasankeyf’e geçildi.
Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle Nehri’nin ayırdığı ve tarihi 10 bin yıl öncesine giden Hasankeyf herkesi büyüledi.. Ayrıca yapımı devam eden baraj nedeniyle sular altında kalacak Hasankeyf’te son sürat devam eden arkeolojik kazılara da tanıklık edildi. Aynı günün akşamı Batman’a geçen Genpa iş ortakları, tarih ve kültür kokan Mardin gezisinin ardından İstanbul’a döndü.