ERDEM'DEN TEŞEKKÜR 01.04.2011
Kendi adını taşıyan fakültenin temel atma töreninde desteği için Gül'e teşekkür eden iş adamı Zeynel Abidin Erdem, babasının hayalini gerçekleştirdiğini söyledi. Erdem, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ‘e Mardin ‘in simgesi gümüş telkari ile 3 ayda yapılarak tamamlanmış bir tabak hediye etti.
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ, DR.ZEYNEL ABİDİN ERDEM İKTİSADİ VE TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ’NİN TEMELİ CUMHURBAŞKANI SAYIN ABDULLAH GÜL TARAFINDAN ATILDI
Gerçek bir Mardin sevdalısı olan Dr. Zeynel Abidin Erdem, Mardin’e yaptırdığı birçok eğitim yuvasına bir de fakülte ekliyor. Edebiyat, Güzel Sanatlar ve Mimarlık fakülteleri ile uluslararası alanda bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olma yolunda ilerleyen Mardin Artuklu Üniversitesi 10 milyon dolara yaklaşan bir yatırım ile Dr. Zeynel Abidin Erdem İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne kavuşuyor. Fakültenin temeli Mardin Artuklu Üniversitesi’nin 2010 – 2011 Akademik Yılı Açılışı ardından Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün onurlandırdığı törenle atıldı.
Kültürlerin beşiği Mardin’de eğitim ateşi yanmaya devam ediyor…
2007 – 2008 eğitim-öğretim yılında 1104 öğrenci ile faaliyete başlayan ve yüksek standartlarda akademik eğitim vererek uluslar arası düzeyde saygın bir üniversite olmayı hedefleyen Mardin Artuklu Üniversitesi’nin bir diğer misyonu ise Mardin ve çevresini, kent dokusu, tarih-kültür, kentlilik bilinci gibi açılardan aslına uygun, kendini ifade eder konuma yükseltmek. Edebiyat, Güzel Sanatlar, Mimarlık fakülteleri bulunan üniversite ayrıca Yaşayan Diller Enstitü’sü ile bölgede konuşulan; Kürtçe, Süryanice ve Arapça dillerini yaşatmaya, dil ve dinlerin kesişim noktası olmaya devam ediyor.
GENPA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem, kendi adını taşıyan fakülte ile ilgili olarak; “Mardin son 50 yılda devletimizin ve Mardin’e gönül vermiş benim gibi pek çok Mardinli iş adamının yatırımları ve çabaları ile yeni bir yüze kavuştu. Tüm bu çalışmalarımızın sonuçlarını yavaş yavaş alıyoruz. Mardin’in tarihsel ve kültürel önemi yurtiçi ve yurtdışında daha fazla anlaşılmaya başlandı. Bir Mardin sevdalısı olarak bu sonucu görmek benim için büyük bir mutluluk. GENPA ve Erdem Holding olarak Mardin’e şu ana kadar birçok eğitim kuruluşu, aşevi, taziye evi olarak kullanılan, yapımı veya onarımı tarafımızdan yapılmış onlarca bina kazandırdık. İnşaat ve telekomünikasyon alanında çeşitli yatırımlar gerçekleştirdik. Fakat hiçbirinde adımızı kullanmadık. Bu fakülte kısmetse ‘adımızı taşıyan ilk yatırımımız’ olacak. Siyasal Bilimler Fakültesi’ni kazandığım 1963 yılında şu an üniversitenin bulunduğu yerde babam ile giderken, kendisi bana ‘Bir gün burada üniversite açılır, çocuklarımız da burada okur’ demişti. Bugün bizim çocuklarımız olamasa da torunlarımızın okuduğu bir eğitim yuvası var artık Mardin’de. Daha da fazlasını gerçekleştirmek için ilk planda 10 milyon dolara yaklaşan bir yatırım öngörüyoruz. Okulun gerçek anlamda bir markaya dönüşmesi adına üstümüze düşen görevleri yapmaya hazırız” dedi.
CUMHURBAŞKANI SAYIN ABDULLAH GÜL VE EŞİ HAYRÜNNİSA GÜL TEMEL ATMA TÖRENİ İÇİN MARDİN ‘DEYDİ
Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Mardin Artuklu Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı. Mardin'in Mezopotamya'nın merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Gül, ''Bu şehirde taş, dantel örülür gibi yontulmuştur ve bu özelliğiyle hafızalarda güzel yer etmiştir'' dedi.
Mardin Meydanı'nda kendisiyle konuşan üç yaşlı kadından birinin Arapça, birinin Kürtçe ve diğerinin de Süryanice konuştuğunu anlatan Gül, bu farklılıkları zenginlik olarak bu çerçevede gördüğünü belirtti. Gül, bu zenginliğin Mardin'de yüzyıllar boyunca yaşadığını ifade ederek, ''Bunu yaşatmak, bu zenginliği muhafaza etmek anlamına gelecek'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Süryanice, Kürtçe, Farsça öğretilecek olmasının Mardin Artuklu Üniversitesini öne çıkartacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Birçok üniversite var, devlet bütçesiyle yapılacak olsa inanın ki bugünkü durumunun çok gerisinde olurdu. Ama hayırsever vatandaşlarımızın kazançlarının bir bölümünü gönüllü olarak üniversitelere ayırmaları, fakülte binalarını yapmaları, akademik kadroları desteklemeleriyle bu üniversitelerimiz de çok güzel bir şekilde büyümektedir'' diyerek, Dr. Zeynel Abidin Erdem ‘e teşekkür etti.
Mardin Artuklu Üniversitesinin de gelişmesi için ne gerekiyorsa onun el birliği içinde yapılacağını dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Tabii ki devlet üzerine düşenleri yapacaktır. Çünkü burası bir devlet üniversitesidir, bir vakıf üniversitesi değildir. Devlet üzerine düşenleri yaparken bazı şehirlerimizde gördüğüm çok güzel örneği burada da görüyorum, bu da ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Nedir o? Üniversitesine şehir sahip çıkıyor. Birçok üniversite var, devlet bütçesiyle yapılacak olsa inanın ki bugünkü durumunun çok gerisinde olurdu. Ama hayırsever vatandaşlarımızın kazançlarının bir bölümünü gönüllü olarak üniversitelere ayırmaları, fakülte binalarını yapmaları, akademik kadroları desteklemeleriyle bu üniversitelerimiz de çok güzel bir şekilde büyümektedir'' dedi.
Mardin'de son yıllardaki yanlış yapılaşma ve şehirleşmenin acı acı hissedildiği sırada herkesin tekrar Mardin'i keşfettiğini ve sahiplendiğini, kentin eski güzelliğiyle hafızalarda kalması yönünde çalışmalar yapılmaya başlandığını söyledi. Bu çalışmalardan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Gül, bu şuur ve çabayı çok değerli bulduğunu, takdir ve teşvik ettiğini belirtti. Gül, ''İnanıyorum ki bu şehir, kısa sürede UNESCO'nun tarihi mirasları içine girecektir. Ben de valilik ziyaretimde bu çalışmayı himayeme aldım. Bunu hızlandıracağız'' diye konuştu.