DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ KURULDU 27.07.2009
Dünyanın 80 ülkesinden gelen 2 bine yakın Türk girişimciyi bir araya getiren Dünya Türk Girişimciler Kurultayı kapsamında, 11 Nisan 2009 tarihinde, işbirliği ve lobicilik faaliyetlerini yürütmesi için Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) kuruldu.
DTİK Başkanlığına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu getirildi. Konsey'in Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanlığını ise Coca Cola'nın Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent yapacak. Yönetim Kurulu 15 kişiden oluşuyor.
TOBB'un DTİK Yönetim Kuruluna atadığı isimler şöyle: Rahmi Koç, Güler Sabancı, Ahmet Çalık, Zeynel Abidin Erdem ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar. Yüksek İstişare Kurulu'nda ise Muhtar Kent'in yanı sıra Atilla Doğudan, Nihat Sorgeç, Kenan fiahin, Mübariz Mansimov, Atıl Kutoğlu ve Aslı Başgöz de bulunuyor. DTİK Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zeynel Abidin Erdem’e Dünya Türk Girişimciler Kurultayı ve DTİK’e dair yorumlarını sorduk:
ErdemFuture: Türk iş dünyasını diğer ülkelerden ayıran en büyük özelliği sizce nedir? Yurt dışında başarılı olan birçok Türk girişimcisi ve şirketi var. Bu müthiş başarı öykülerinin altında yatan ana sebep nedir ?
Zeynel Abidin Erdem: Türk işadamlarının müteşebbis ruhunun ülkemiz sınırlarını aşmasıdır. Türkiye’de enerji kaynakları ve imkanları olmadığını, bu imkanları dışarıda aramak için fırsatlar yaratılması ihtiyacı ile işadamlarımız ve girişimcilerimiz faaliyetlerine başladılar ve çok başarılı oldular. Dolayısıyla Türk iş dünyası kendisine bir fırsat yaratmak için dünyaya bir kapı açmıştır.
EF: Türk girişimcisi yurtdışında yeteri kadar destek görüyor mu? Bunun için neler yapılması gerekir?
ZAE: Türk girişimcisi dışarıda yeteri kadar destek görüyor. Türkiye’nin, ülke içinde ancak kendisine yetecek kadar imkanı olabilir. Ancak yurtdışında faaliyet gösteren girişimleri Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kuvvetle desteklemektedirler.
Başbakan Sayın Erdoğan: “Hükümet olarak her alanda Türk iş adamlarının önlerini açmakta kararlıyız" demiştir. Bu bağlamda Türk işadamları heyetlerini yurtdışı seyahatlerinde yanında götürmekte, yabancı yatırımcıları da ülkemize davet etmektedir.
Geçmişte bir Türk şirketi ile anlaşma yapacak ülkelerden gelen işadamlarını desteklemek için o ülkelerin devlet başkanları, kralları veya başbakanları, ticaret bakanı ile beraber ülkemize ziyaret yaparlardı. Hatta farklı aşamalarda kendi ülkelerinin müteşebbislerine destek olur, tanıtımını yapar, birlikte iş yapılması için teşvik eder, hatta baskı kurarlardı.
Şimdi bu olay Türk girişimcisi için de geçerli olmaya başladı. Türkiye Cumhuriyetlerinde, Arap dünyasında, Orta Doğu’da, hatta zaman zaman Avrupa’da Türk İş dünyasının kazanımlarını Başbakanımız, Bakanlarımız, hatta Cumhurbaşkanımız desteklemekte, tanıtmakta ve onların başarılarına destek olmaktadırlar.
EF: Türk girişimcisi için büyük bir işlevi yerine getiren Dünya Türk Girişimciler Kurultayı (DTİK) ile ilgili görüşlerinizi anlatır mısınız?
ZAE: Türkiye, dünya ekonomisindeki yerini hızla geliştirmekte, yurt dışındaki girişimci sayısı artmaktadır. Bu ülkemiz için de önemli bir itibar unsurudur.
TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun girişimi ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu bünyesinde kurulan Dünya Türk Girişimciler Konseyi’nin uluslararası arenada gerçekleştirdiği çalışmalarına yurt dışında yerleşik Türk girişimcilerini de kapsayarak daha geniş bir ağ oluşturarak devam etmesi büyük bir aşamadır. Türkiye’nin global ölçekli ekonomik, kültürel, sosyal, siyasi tanıtım ve desteklenmesine yönelik gereksinimlerinin, resmi temsil makamları dışında kurumsal kalıcılığı olan yeni bir sivil toplum örgütlenmesi ihtiyacının bu konseyle karşılanması ve özellikle de, halen yurt dışında dağınık bir şekilde örgütlenmiş bulunan Türk işadamlarının Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu önderliğinde etkin ve bulundukları ülkelerde kamuoyu oluşturabilecek bir şekilde yeniden yapılanmalarının çok başarılı olduğunu ve ülkemize için büyük bir hizmet olduğunu söylemeliyim.
EF: Türk girişimcisinin yurt dışında daha başarılı olabilmesi için neler yapılması gerekir?
ZAE: Türk girişimcisi öncelikle Türkiye’nin varlığını arkasında hissetmeli ve bu manevi desteği asla kaybetmemelidir. Devletimizin belli oranlarda maddi katkıları da gerekir.
TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 365 gün çalışarak Türkiye şehirlerini, Ticaret Odalarını tek tek ziyaret ettiğini görüyoruz. Birçok Türk girişimci destek ve cesareti Sayın TOBB Başkanından almaktadır.
Dünyanın siyasi ve ekonomik düzeni değişirken işadamlarına kılavuzluk yapan DEIK ise Türk özel sektörünün dünyaya açılan kapısıdır. DEIK, bugün 82 İş Konseyi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Türk işadamlarını ve yabancı yatırımcıları bir araya getirip birikimlerini kullanmalarını sağlıyor, ortaklaşa iş yapmaları hususunda tavsiyelerde bulunuyor. Bu süreç içinde herhangi bir sıkıntı olduğunda DEIK ve TOBB‘un işadamlarımıza arka çıktığını, çözümü sağladığını görüyoruz.
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz ve ekibinin başarılı çalışmalar yürüterek yabancı yatırımcılar ile Türk iş dünyası arasında köprüler kurduğuna şahit oluyoruz. İşadamlarının morallerini arttırıyorlar, yol gösteriyorlar, bürokratik konularda destek oluyorlar.