DOĞU VE BATI'DAN MARDİN'DE BÜYÜK BULUŞMA 24.11.2008
Çok Kültürlü Gençlik Konseyi (COJEP) öncülüğünde Doğu-Batı buluşmasına sahne olan ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen program 23-26 Ekim tarihlerinde Mardin Yay Grand Oteli'nde gerçekleşti. Programa TBMM Eski Başkanı Bülent Arınç, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Genpa A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Mardinli iş adamı Dr. Zeynel Abidin Erdem ve 22 ülkeden akademisyen, din adamının yanı sıra, yazarlar, akademisyenler, iş adamları ve üniversite öğrencileri katıldı. Cojep Türkiye Başkanı Ali Güneş, 3 gün sürecek etkinliklerin önemine işaret ederek, dünyanın barış ve mutluluğunun tolerans ve karşılıklı diyalogla güzel yarınlara kavuşacağını ifade etti.
Cojep Internatıonal Başkanı Ali Gedikoğlu konuşmasında ”ABD, Kanada, Fransa, Belçika, Rusya, Burma gibi dünyanın 22 ülkesinden gelen misafirleri ve bütün konukları selamlıyorum.” dedi. Medeniyetleri buluşturan Mardin’de Doğu-Batı buluşmasını tertiplemekten gurur duyduğunu ifade eden Gedikoğlu, diyalogun gücünü temsil eden bu topluluğun bu güzelliklerin ürünü olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: ”Diyalog yeni şeyler keşfetmektir. Yeni ortaklıklar, yeni projeler demektir. Barışa giden yolun adıdır.”
Kürsüye davet edilen Meclis Eski Başkanı Bülent Arınç da, Mardin’de ve insanları buluşturan bir programda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ”Türkiye uzun süreden beri bir tezi savunmaktaydı. Fakat bu tezi fikri bir tez olmaktan çıkarmış ve uygulamaya koymuştur. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından BM’ye götürülmüştür. İspanya ve Türkiye’nin eş başkanlığında oluşturulmuş kurumsal bir yapı vardır. Bu yapı medeniyetler çatışması tezine karşı medeniyetler ittifakını savunan ülke, kurum ve kişileri bir araya getirmeye çalışmaktadır.” dedi. Her gün yeni bir cephe açılmaya çalışıldığını buna karşın, Türkiye’nin barış inşa edecek programlar ve çalışmalar içinde olduğunu hatırlatan Arınç, ”Bu çalışmalar fantezi değildir. Bu tezler daha önceki medeniyetlerin kurduğu diyaloglar, yaşadıkları hayatlar ve sahip oldukları değerlerin paylaşımını günümüze aktaran düşüncelerin ta kendileridir.” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Doğu-Batı buluşmasına sponsor firma olarak destek veren Genpa A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mardinli İş Adamı Zeynel Abidin Erdem ise, medeniyetler ittifakının başkentinin Mardin olduğunu söyledi. Mardin’in 7 dil, 7 din ve 7 medeniyetin birleştiği ve bir arada yaşadığı, kaynaştığı il olduğunu vurgulayan Erdem “Türkiye Medeniyetlerin kucaklaştığı bir ülkedir. Mardin ise dünyaya örnek teşkil edecek medeniyetlerin beşiğidir. Mardin’deki farklılığı herkesin görmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel ise Türkiye’nin Doğu-Batı buluşmasında üstlendiği misyonu ve araları açılan devletlerarasında yürüttüğü arabuluculuk faaliyetlerini dile getirdi. Yüksel Mardin’in Doğu-Batı buluşmasına model teşkil edecek bir kent olduğunu da vurguladı.
Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar ise toplantıya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, Mardin’in binlerce yıldan beri doğu-batı buluşmasına ev sahipliğini yaptığını söyledi. Belediye Başkanı Metin Pamukçu da, ”Çan ve ezan sesinin birbirini saygıyla selamladığı, Hristiyanların camide mevlid dinlediği, Müslümanların da kilise de orucunu açtığı Mardin’de düzenlenen Doğu-Batı buluşmasından büyük memnuniyet duyuyorum.” dedi.
Programın akabinde plaket takdimi yapılarak, programın yapıldığı otel girişinde toplu hatıra fotoğrafı çekildi.